- ZŁOŻONA FORMUŁA, KTÓRA BAZUJE NA INOZYNIE
- W SKŁADZIE ZNAJDUJE SIĘ TEŻ CLA, CYNK, AMINOKWASY I EKSTRAKT Z GRAPEFRUITA
- INOZYNA PRZEJAWIA WŁAŚCIWOŚCI IMMUNOMODULUJĄCE (1)
- CYNK POMAGA W PRAWIDŁOWYM FUNKCJONOWANIU UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO
- CYNK WSPIERA W OCHRONIE KOMÓREK PRZED STRESEM OKSYDACYJNYM
- GRAPEFRUIT WSPOMAGA ODPORNOŚĆ ORGANIZMU I WSPIERA SYSTEM OBRONNY
Essence Inosine Plus to suplement diety w postaci kapsułek zawierający inozytol, CLA, cynk, chlorowodorek L-lizyny, L-histydynę oraz ekstrakt z grapefruita (Citrus paradisi) standaryzowany na zawartość naryngeniny.
Inozyna – co to takiego?
Jeśli zastanawiasz się, czym jest ten tajemniczy związek, to musisz wiedzieć, ze inozyna jest endogennym nukleozydem purynowym, który powstaje w wyniku deaminacji (czyli eliminacji grupy aminowej) adenozyny. Podobnie jak adenozyna, jest wytwarzana i uwalniana do przestrzeni pozakomórkowej podczas normalnego metabolizmu komórkowego. Adenozyna ma krótki okres półtrwania (około 10 s) i jest szybko przekształcana do inozyny, stabilnego metabolitu z okresem półtrwania około 15 godzin. Przypominając adenozynę, inozyna działając poprzez receptory adenozyny wykazuje szerokie spektrum właściwości immunomodulujących, czyli może wpływać na układ odpornościowy (1).
Czym jest CLA?
Sprzężony kwas linolowy (CLA) to mieszanina kwasów tłuszczowych pozycyjnych izomerów geometrycznych kwasu linolowego ze sprzężonym układem wiązań podwójnych (2). Sprzężony kwas linolowy zaliczany jest do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają istotny wpływ na proporcje składu błony komórek odpornościowych. Niektóre właściwości immunomodulacyjne CLA są podobne do właściwości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ CLA jest analogiem kwasu linolowego, jest włączany do fosfolipidów błonowych, wpływając w ten sposób na płynność błony i funkcję receptora transbłonowego w komórkach odpornościowych (3).
Ważne aminokwasy, czyli L-histydyna i L-lizyna
L-histydyna jest niezbędnym aminokwasem (EAA) o unikalnych właściwościach biochemicznych i fizjologicznych. Niezbędnym, ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie go wyprodukować, dlatego też musi być dostarczany wraz z dietą. L-histydyna jest aminokwasem o wyjątkowej roli m. in. w buforowaniu protonów, chelatowaniu jonów metali, wymiataniu reaktywnych form tlenu i azotu (4). Lizyna jest również niezbędnym aminokwasem, który musi być spożywany w odpowiednich ilościach, aby utrzymać syntezę białek. Już w latach 50. XX wieku wykazano, że lizyna jest niezbędna w diecie ludzi do wytworzenia dodatniego bilansu azotu (5).
Cynk to mikroelement o ogromnym znaczeniu dla odporności
Cynk to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny dla ogromnej liczby układów narządów. Praktycznie każdy aspekt biologii człowieka w jakiś sposób wiąże się z cynkiem. Od lat wiadomo, że cynk jest ważnym czynnikiem dla układu odpornościowego (6). Wpływa na jego wiele aspektów, od bariery skórnej po regulację genów w limfocytach. Cynk ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania komórek pośredniczących w odporności nieswoistej (czyli wrodzonej) oraz wpływa na rozwój odporności nabytej. Cynk działa również jako przeciwutleniacz i może stabilizować błony komórkowe (7). Ważne, co należy pamiętać o cynku, to że pomaga on w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspiera w prawidłowej syntezie DNA i białka (8).
Grapefruit na odporność?
Tak! W Inosine Plus znajdziesz ekstrakt z grapefruita standaryzowany na zawartość naryngeniny. Jeśli chodzi o samego grapefruita, to wykazano, że wspomaga on odporność organizmu i wspiera system obronny (9). Naryngenina zaś należy do grupy flawonoidów i przejawia m. in. działanie przeciwutleniające (10).
Literatura:
Welihinda A. A., Kaur M., Greene K., Zhai Y., Amento E.P., The adenosine metabolite inosine is a functional agonist of the adenosine A2A receptor with a unique signaling bias. Cell Signal. 2016 Jun;28(6):552-60.
Cho K., Song Y., Kwon D., Conjugated linoleic acid supplementation enhances insulin sensitivity and peroxisome proliferator-activated receptor gamma and glucose transporter type 4 protein expression in the skeletal muscles of rats during endurance exercise. Iranian Journal Basic Medical Sciences, 2016 Jan;19(1):20-7. PMID: 27096060; PMCID: PMC4823612.
Xi He, Haijun Zhang, Xiaojun Yang, Shirui Zhang, Qiuzhong Dai, Wenjun Xiao & Guopu Ren, Modulation of immune function by conjugated linoleic acid in chickens, Food and Agricultural Immunology, 2007, 18:3-4, 169-178.
Holeček M. Histidine in Health and Disease: Metabolism, Physiological Importance, and Use as a Supplement. Nutrients, 2020, Mar 22;12(3):848.
Matthews D. E., Review of Lysine Metabolism with a Focus on Humans. Journal of Nutrition, 2020 Oct 1;150(Suppl 1):2548S-2555S.
Haase H., Rink L., Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics, 2014, Jul;6(7):1175-80.
Shankar A. H., Prasad A. S., Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. The American Journal of Clinical Nutrition, 1998, Aug;68(2 Suppl):447S-463S.
Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
Lista PENDING opublikowana na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiającego wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
Alam M.A., Subhan N., Rahman M. M., Uddin S. J., Reza H. M., Sarker S. D., Effect of citrus flavonoids, naringin and naringenin, on metabolic syndrome and their mechanisms of action. Advances in Nutrition, 2014 Jul 14;5(4):404-17.